
2019 Girls Minor League 
Local Playing Rules 

 

 
1. ZERO TOLERANCE: Any individual (Manager, Coach, Player, or Spectator) who displays unsportsmanlike conduct 

towards players, umpires, or directors will be asked to leave the complex. 
2. All Managers are responsible for only allowing those volunteers that have turned in background forms, to interact and 

help with practice and games for their teams. 
3. Both Managers must provide one scorekeeper/announcer. 

i . Home Team Manager will provide the Pitch Counter and Announcer (can be same person) 
ii . Visiting Team Manager will provide scorekeeper (to keep official scorebook) 

iii . Play will not begin until both are in place, however, time clock will start at scheduled time 
4. No manager, coach or parent may warm up a child before or during a game or practice. 

i. If violation occurs at a game, then the manager will be ejected from the game. 
ii. If violation occurred at a practice, then the manager will be suspended from the next scheduled game.  

iii. The manager will follow ejection rules set in place by the Board of Directors. 
5. While Manager's Team is on DEFENSE, Manager and all Coaches/Volunteers MUST remain in the dugout. 
6. While Manager's Team is on Offense, Team may have ONE (1) 1st Base Coach and ONE (1) 3rd Base Coach 

and ONE (1) Coach pitching (when needed) 
7. Curfew is 10pm. No new innings will begin after curfew. 
8. Game Time is ONE (1) HOUR and FORTY FIVE MINUTES, no less than 4 innings. 

i. Once time expires, complete current inning 
ii. NO NEW INNING WILL BEGIN AFTER TIME HAS EXPIRED. 
iii. Line-Ups must be turned into the Plate Umpire AND Official Scorekeeper before the game can be 

started. 
iv. The League Umpire will declare start of game.  

9. Umpires- The League will provide 1 Homeplate Umpire and 1 Field Umpire. 
10. Any players not meeting their required playing time must "START' the NEXT scheduled game and play that 

games required playing time (see "RULE IV(i); page 42) Players" in your rulebook). 
i. Managers, please be advised if alerted, the board will look into this matter if reported to the 

player agent or a board member. 
ii. Appropriate penalties could be imposed on said Manager. 

11. The ENTIRE team will bat in the batting order as stated in RULE 4.04, page 79-80 of the Little League Rules. 
12. 5 Run Rule per Inning. 
13. TEN (10) run rule is in effect after three and half innings, as per 2019 Little League Baseball rule book 

i. No game shall end in a tie 
ii. All league champions will be reviewed and confirmed by the Board. Tie breakers will be handled 

by rule 16 of “League Wide Rules” 
14. Pitching Regulations: See 2019 Softball Handbook  

i . A player may pitch in a maximum of twelve (12) innings in a day. If a player pitches in seven (7) or more 
innings in a day, one (1) calendar day of rest is mandatory. Delivery of a single pitch constitutes having 
pitched in an inning. 

ii . For additional pitching rules – refer to Little League Softball Rule Book 
iii . Special Pitching Rules  For the first two weeks of the season (about 4 games)Player will pitch 4·pitches; if 

needed, Manager or Coach will come in and pitch 2 - balls; if last ball is fouled off, another ball will 
be pitched until batter strikes out or reaches base. No Walks. 

15. A Player May not steal a base on a pitch thrown by a coach. 
For additional rules, please refer to the  

2019 Little League Softball rule book 
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